Historiek

Historiek

schoenen slaets 1948 olv waver

1948 tot 1959: In 1948 na zijn studie als schoenmaker, begon Alfons Slaets een schoenmakerij in het huis van zijn ouders, René en Germaine Slaets te Onze-lieve-vrouw Waver waar hij begon met het herstellen van schoenen.

Stillaan kwam er vraag van de klanten om ook nieuwe schoenen te kunnen kopen. Dit was het begin van Schoenen Slaets. Fons begon eerst met mannenschoenen te verkopen en vervolgens ook dames- en kinderschoenen. Het werd al snel een success en wegens plaatsgebrek verhuisde het gezin van René en Germaine met hun negen kinderen naar een grotere woonst naast de kerk te Onze-lieve-vrouw Waver. Daar maakten ze een winkel in de twee voorste kamers van de woning waar ze de schoenen konden tentoonstellen. De moeder van Fons, Germaine deed de winkel en Fons herstelde de schoenen.

In 1954 trouwde Fons Slaets met José Bruyndonckx en het koppel ging bij de ouders in het grote huis wonen waar José de winkel deed. Na enige tijd openden ze nog drie andere schoen winkels te Itegem, Beerzel en Berlaar-Heikant. Deze waren kleine dorpwinkels. In 1955 werd hun eerste zoon Luc geboren en een jaar later hun tweede zoon,Paul. Door de gezinsuitbreiding werd het te klein in de ouderlijk woning en het gezin verhuisde naar het centrum van Bonheiden. Moeder Germaine bleef de winkel te Onze-lieve-Vrouw Waver verder open houden. In 1958 kregen ze een derde zoon, Guy.

1960 tot 1969: Een paar jaar later besloten Fons en José om een woning te bouwen me onderaan een grote schoenwinkel en in 1961 konden ze hun intrek nemen in deze nieuwe woonst in het dorp van Bonheiden.

Ze krijgen er ook tijdelijk een vijfde winkel te Vorst (Kempen) bij. Twee jaar later werd de vierde zoon geboren, Wim. In hun nieuwe schoenwinkel kregen ze nog meer klanten over de vloer en zijn ze bijna alle dagen open van 7u30 ‘s morgens tot 22u ‘s avonds. Enkele jaren later werd er nog een winkel geopend voor Irène Slaets, de op één na jongste zus van Alfons, te Haacht. En nog later nam Hilda, de jongste zus van Alfons, de winkel te Onze-lieve-vrouw Waver over.

De jaren vlogen voorbij en het koppel werkte heel hard. Fons herstelde schoenen en bevoorraadde de winkels terwijl José voor het gezin zorgde en de winkel deed.

schoenen slaets bonheiden dorp 41
schoenen slaets keerbergen tremelobaan 9

1970 tot 1979: De zonen werden groot en in 1973 werd er een winkel geopend voor de oudste zoon Luc te keerbergen. Het was een oude cinemazaal, die Fons met hulp van vrienden en familie had omgebouwd tot een winkel.

1980 tot 1989: In 1980 koopt Fons een oud café langs de Liersesteenweg te Heist-op-den-Berg, verbouwde het gebouw tot een winkel en opened er voor zoon Guy in 1980 ook een schoenzaak.

Later in 1987 kocht Fons een oude woning te Bonheiden en bouwde ere en schoenwinkel voor de jongste zoon Wim.

schoenen slaets heist op den berg liersebaan 232
schoenen slaets bonheiden dorp 29

1990 tot 2000: Drie zonen hadden nu elk hun eigen schoenzaak en Fons en José gingen op pensioen maar leefden nog mee met de zaken van hun kinderen.

De tweede generatie was gesetteld en ondertussen is er al een derde generatie haar weg aan’t maken in de schoenbranche.

2000 tot vandaag: In 2000 opende Luc een winkel voor zijn zoon Stein te Tremelo en sinds 2007 werkt Valérie, de oudste dochter van Guy Slaets ook mee in de schoenwinkel te Heist-op-den-Berg.

In 2016 kwamen de beide kinderen van Wim, Glenn en Eline, bij in de zaak in Bonheiden. Dankzij 4 kleinkinderen en drie schoenwinkels is de opvolging en de verderzetting van het Slaets Imperum dan ook verzekerd. De schoentraditie in de familie van Fons en José wordt verder gezet en door hun jarenlange ervaring proberen ze U als klant zo goed mogelijk verder te helpen.

schoenen slaets buiten aanzicht