Historiek

schoenen slaets 1948 olv waver

1948 tot 1959: Ons verhaal begint in 1948, het jaar waarin Alfons Slaets afstudeerde als schoenmaker.  Hij begon in het huis van ouders René en Germaine Slaets te Onze- Lieve-Vrouw-Waver met het herstellen van schoenen.

Al snel kwam de vraag van de klanten of ze er ook nieuwe schoenen konden kopen. Dit was het begin van Schoenen Slaets. In het begin werden er enkel herenschoen verkocht, maar al snel werden ook dames en kinderschoenen aan het gamma toegevoegd. Dit bleek een goede zet te zijn en wegens plaatsgebrek verhuisde het gezin van René en Germaine en hun negen kinderen naar een grotere woonst naast de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Daar werden de twee voorste kamers omgetoverd tot een echte toonzaal. Fons herstelde de schoenen en Moeder Germaine deed de winkel.

In 1954 trouwde Fons met José Bruyndonckx, en het koppel ging bij de ouders inwonen. José nam dan ook de winkel over van Germaine. Na enige tijd openden ze zelfs nog drie kleinere dorpswinkels te Itegem, Beerzel en Berlaar-Heikant. In 1955 werd hun eerste zoon Luc geboren en één jaar later de tweede zoon Paul. Door deze gezinsuitbreiding werd de ouderlijke woning opnieuw te klein, en verhuisde de jonge zaakvoerders naar het centrum van Bonheiden. Moeder Germaine nam de winkel te Waver weer voor haar rekening en in 1958 kon ze haar derde kleinzoon verwelkomen, Guy.

1960 tot 1969: Enkele jaren later besloten Fons en José om een nieuwe woning te bouwen met onderaan een grote schoenwinkel. In 1961 namen ze hun intrek in de nieuwe woonst aan de andere kant van de kerk in Bonheiden.

Ze krijgen er tijdelijk ook een vijfde winkel te Vorst (Kempen) bij. Twee jaar later werd de vierde zoon Wim geboren. De winkel in Bonheiden draaide op volle toeren en ze waren bijna elke dag open van 7u30 ’s morgens tot 22u ’s avonds. Enkele jaren later werd er nog een winkel in Haacht geopend voor de op één na jongste zus van Fons, Irène Slaets. Nog iets later nam de jongste zus Hilda de winkel in Onze-Lieve-Vrouw-Waver over.

De jaren vlogen voorbij en het koppel werkte heel hard. Fons herstelde de schoenen en bevoorraadde de winkels terwijl José voor het gezin en de winkel zorgde.

schoenen slaets bonheiden dorp 41
schoenen slaets keerbergen tremelobaan 9

1970 tot 1979: De zonen werden groot en in 1973 werd er een winkel geopend voor de oudste zoon Luc in Keerbergen. De oude cinemazaal werd met behulp van familie en vrienden helemaal omgebouwd tot een schoenwinkel.

1980 tot 1989: in 1980 kocht Fons een oud café langs de Liersesteenweg te Heist-op-den-Berg. Ze verbouwden het gebouw tot een schoenwinkel voor zoon Guy en de winkel ging zelfs later datzelfde jaar nog open.

Dan kocht Fons in 1987 een oude woning te Bonheiden en bouwde deze dan ook om tot een schoenwinkel voor de jongste zoon Wim.

schoenen slaets heist op den berg liersebaan 232
schoenen slaets bonheiden dorp 29

1990 tot 2000: Drie zonen hadden nu elk hun eigen schoenzaak en Fons en José gingen op pensioen, maar leefden zeker nog mee met de zaken van hun kinderen.

De tweede generatie was gesetteld en ondertussen begon er zelfs een derde generatie haar weg te maken in de schoenwereld.

2000 tot 2010: In het jaar 2000 opende Luc een winkel voor zoon Stein in Tremelo en enkele jaren later ging hij zelf op pensioen en sloot zijn winkel in Keerbergen. Sinds 2007 werkt Valérie, de oudste dochter van Guy ook mee in zijn schoenwinkel te Heist-op-den-Berg.

schoenen slaets buiten aanzicht
schoenen slaets heist op den berg buitenaanzicht

2010 tot vandaag: In 2016 namen de twee kinderen van Wim, Glenn en Eline de zaak te Bonheiden over.

Dankzij vier van de kleinkinderen en drie schoenwinkels is de opvolging en verderzetting van het Slaets ‘imperium’ dan ook verzekerd. De schoentraditie in de familie van Fons en José wordt dus nog steeds verdergezet en door de jarenlange ervaring in de familie proberen ze U als klant nog steeds zo goed mogelijk verder te helpen.